Σύλλογος Ελληνοαρμενικής φιλίας

Η ελληνο-αρμενική φιλία δεν είναι μια ουτοπία, γιατί βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει και τους δυο λαούς. Το θέμα της γενοκτονίας είναι από τα κυρίαρχα και είναι μάλιστα από τον ίδιο θύτη. Υπάρχει όμως και το θέμα του σεισμού που προκάλεσε μια γνήσια αλληλεγγύη. Όταν πριν από 25 χρόνια ο σεισμός πλήγωσε την Αρμενία και τον αρμενικό λαό, αμέσως ο ελληνικός λαός ήρθε να του συμπαρασταθεί και μάλιστα επί του πρακτέου. Δεν πιέστηκε από κανέναν και το έκανε αυθόρμητα, γιατί αυτή η φιλία υπάρχει και μετατράπηκε εκείνη την περίοδο σε συμπόνια. Υπάρχει και πρακτική μαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας, αφού η Αρμενία έκανε ένα δώρο συμβολικό στην Ελλάδα. Είναι ένα Khatchkar, ο πέτρινος σταυρός, που είναι πάντα μοναδικός και αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους αρμενικούς τάφους. Αν συνδυάσουμε αυτά τα γεγονότα και στη συνέχεια την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων το 1996 μπορούμε να καταλάβουμε ότι το κοινό υπόβαθρο είναι πολύ βαθύ. Και αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι είμαστε λαοί που ούτε οι γενοκτονίες, ούτε οι σεισμοί δεν κατάφεραν να μας εξοντώσουν. Δηλαδή, ούτε μια τεχνητή, ούτε μια φυσική καταστροφή δεν κατάφεραν να μας αφανίσουν. Αυτό το σημείο δεν είναι απλώς συμβολικό, γιατί είμαστε μικροί λαοί με μεγάλη ιστορία. Κι έχουμε μάθει ν’ αντιστεκόμαστε στις πιο αντίξοες συνθήκες γιατί ξέρουμε να επιβιώνουμε. Πρέπει όμως να μάθουμε να λειτουργούμε ακόμα πιο συμμαχικά, γιατί έχουμε κοινά σημεία και για το μέλλον μας. Δεν αρκεί ένας θεωρητικός δεσμός όταν υπάρχει ανάγκη. Και αυτή η ανάγκη υπάρχει για τους δυο λαούς που αντιπροσωπεύουν δυο πολιτισμούς που έχουν προσφέρει στην Ανθρωπότητα. Και μάλιστα αυτό το γεγονός είναι η αιτία που δέχτηκαν επιθέσεις από την βαρβαρότητα. Η ελληνο-αρμενική φιλία πρέπει να γίνει μια πράξη που αλλάζει την πραγματικότητα και δημιουργεί νέα δεδομένα. Δυο λαοί που κουβαλούν τέτοιες ιστορίες έχουν γίνει μυθικοί για πολλούς άλλους, διότι αποτελούν με την αντίστασή τους και παράδειγμα προς μίμηση. Διότι δεν είναι μόνο χώρες, αλλά οι συνεχιστές του Ελληνισμού και του Αρμενισμού που δεν έχουν σύνορα.

Νίκος Λυγερός


Η Τουρκία καλείται να πληρώσει

Με συνέπειες από το Συμβούλιο της Ευρώπης, κινδυνεύει η Τουρκία, η οποία αρνείται ακόμα να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την Κύπρο. Η Επιτροπή Υπουργών την καλεί να καταβάλει άμεσα και με τόκο, τις αποζημιώσεις που οφείλει σε συγγενείς αγνοουμένων και εγκλωβισμένους.

Τη βαθιά αποδοκιμασία για τη μη καταβολή από πλευράς Τουρκίας, των αποζημιώσεων που επιδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις υποθέσεις των αγνοουμένων και των κατεχόμενων περιουσιών, εξέφρασαν οι αντιπρόσωποι των σαράντα επτά κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει ότι «Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι επιμένουν έντονα στην άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει την δίκαιη ικανοποίηση. Η Επιτροπή Υπουργών υπενθυμίζει παράλληλα την απόφαση που έλαβε τον περασμένο Ιούνιο, με την οποία καλούσε τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου να θέσει το θέμα των αποζημιώσεων κατά τις επαφές του με τις τουρκικές αρχές, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την καταβολή των πληρωμών».

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι αναμένεται να επανεξετάσουν το θέμα στην επόμενή συνάντησή τους, τον Δεκέμβριο.

Τον Μάιο του 2014, σε συνέχεια της απόφασης του 2001, το ΕΔΑΔ επέβαλε στην ʼγκυρα την καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 30 εκατομμύρια αφορούν την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων και 60 εκατομμύρια για την ηθική βλάβη των εγκλωβισμένων της Καρπασίας.

Τέλος η Επιτροπή Υπουργών, θεωρεί κλειστή την υπόθεση της δασκάλας Ελένης Φωκά, εκφράζοντας ικανοποίηση από την υιοθέτηση όλων των απαιτούμενων μέτρων για υλοποίηση της απόφασης του ΕΔΑΔ. Η Ελένη Φωκά είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας για τη μεταχείριση της οποίας έτυχε από ψευδοαστυνομικούς και για την απαγόρευση μετάβασης της στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα τον Ιανουάριο του 1995.

Ant1iwo.com

Tags: Ελληνικά

Δημοφιλή

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Αρμένικη γενοκτονία - Οθωμανικής προσπάθειας εξόντωσης κάθε μη μουσουλμανικού στοιχείου από την οθωμανική Αυτοκρατορία.