Σύλλογος Ελληνοαρμενικής φιλίας

Η ελληνο-αρμενική φιλία δεν είναι μια ουτοπία, γιατί βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει και τους δυο λαούς. Το θέμα της γενοκτονίας είναι από τα κυρίαρχα και είναι μάλιστα από τον ίδιο θύτη. Υπάρχει όμως και το θέμα του σεισμού που προκάλεσε μια γνήσια αλληλεγγύη. Όταν πριν από 25 χρόνια ο σεισμός πλήγωσε την Αρμενία και τον αρμενικό λαό, αμέσως ο ελληνικός λαός ήρθε να του συμπαρασταθεί και μάλιστα επί του πρακτέου. Δεν πιέστηκε από κανέναν και το έκανε αυθόρμητα, γιατί αυτή η φιλία υπάρχει και μετατράπηκε εκείνη την περίοδο σε συμπόνια. Υπάρχει και πρακτική μαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας, αφού η Αρμενία έκανε ένα δώρο συμβολικό στην Ελλάδα. Είναι ένα Khatchkar, ο πέτρινος σταυρός, που είναι πάντα μοναδικός και αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους αρμενικούς τάφους. Αν συνδυάσουμε αυτά τα γεγονότα και στη συνέχεια την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων το 1996 μπορούμε να καταλάβουμε ότι το κοινό υπόβαθρο είναι πολύ βαθύ. Και αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι είμαστε λαοί που ούτε οι γενοκτονίες, ούτε οι σεισμοί δεν κατάφεραν να μας εξοντώσουν. Δηλαδή, ούτε μια τεχνητή, ούτε μια φυσική καταστροφή δεν κατάφεραν να μας αφανίσουν. Αυτό το σημείο δεν είναι απλώς συμβολικό, γιατί είμαστε μικροί λαοί με μεγάλη ιστορία. Κι έχουμε μάθει ν’ αντιστεκόμαστε στις πιο αντίξοες συνθήκες γιατί ξέρουμε να επιβιώνουμε. Πρέπει όμως να μάθουμε να λειτουργούμε ακόμα πιο συμμαχικά, γιατί έχουμε κοινά σημεία και για το μέλλον μας. Δεν αρκεί ένας θεωρητικός δεσμός όταν υπάρχει ανάγκη. Και αυτή η ανάγκη υπάρχει για τους δυο λαούς που αντιπροσωπεύουν δυο πολιτισμούς που έχουν προσφέρει στην Ανθρωπότητα. Και μάλιστα αυτό το γεγονός είναι η αιτία που δέχτηκαν επιθέσεις από την βαρβαρότητα. Η ελληνο-αρμενική φιλία πρέπει να γίνει μια πράξη που αλλάζει την πραγματικότητα και δημιουργεί νέα δεδομένα. Δυο λαοί που κουβαλούν τέτοιες ιστορίες έχουν γίνει μυθικοί για πολλούς άλλους, διότι αποτελούν με την αντίστασή τους και παράδειγμα προς μίμηση. Διότι δεν είναι μόνο χώρες, αλλά οι συνεχιστές του Ελληνισμού και του Αρμενισμού που δεν έχουν σύνορα.

Νίκος Λυγερός


Ν. Λυγερός, Ο. Ραπτοπούλου - Ποντιακή Ταυτότητα

Για να αποκτήσει κάθε Πόντιος ταυτότητα τα βήματα είναι απλά, αφού το μέσον είναι η ταυτότητα της Δυτικής Αρμενίας με τον χάρτη που περιγράφεται από το σχέδιο Wilson. Και πώς να μην πετάς από τη χαρά σου όταν ενώνεις το μέλλον με το παρελθόν. Δεν ντρέπεσαι πια να μην ξέρεις από πού είσαι, γιατί τώρα έχεις την ταυτότητα του τόπου από όπου γεννήθηκαν οι πρόγονοί σου. Με αυτήν την καινοτομία μπορεί να καλυφθεί το κενό των γενιών που λόγω κοινωνίας είχαν αφήσει τις ρίζες τους στη λήθη, γιατί δεν ήξεραν ακριβώς από ποιο μέρος του Πόντου είχαν έρθει οι δικοί τους. Διότι δεν είναι ανάγκη να είσαι ευγενής για να μάθεις την αξία του γενεαλογικού σου δέντρου. Διότι με αυτήν τη διαδικασία ο καθένας μας αναγκάζεται, με την καλή έννοια, να μάθει τις διακλαδώσεις του. Επίσης προσφέρεις στους δικούς σου το παράδειγμα σου και επιτρέπεις στους επόμενους να κρατηθούν από σένα μ’ έναν τρόπο ακόμα πιο σταθερό και ανθεκτικό. Έτσι και αυτοί θα μεγαλώσουν το δέντρο του Πόντου με αποδεικτικά στοιχεία κι όχι μόνο με ιστορίες που είναι γενικόλογες και μερικές φορές στην τελική δίχως βάση. Με άλλα λόγια τους βοηθάς να συμμετέχουν έμπρακτα στον αγώνα του λαού ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο. Διότι αυτό είναι το πλαίσιο της απελευθέρωσης. Η Αρμενοσύνη και ο Ελληνισμός βοηθούν ο ένας τον άλλον και καταφέρνουν να πάνε πιο πέρα ακόμα και από τις συζητήσεις του 1919. Αυτό κι αν είναι υπέρβαση ενός ολόκληρου λαού που γίνεται με κάθε μονάδα συνειδητοποιημένη ότι ανήκει σε μία ομάδα που έχει αποστολή. Και τα βήματα είναι τόσο απλά που δεν υπάρχει δικαιολογία για την απραξία. Το παράδειγμα υπάρχει, το ίδιο και η στρατηγική.
 
 
Ν. Λυγερός Ο. Ραπτοπούλου Ποντιακή Ταυτότητα 1
 
Ν. Λυγερός Ο. Ραπτοπούλου Ποντιακή Ταυτότητα 2
 
 
 

Τα βήματα Χρειάζεται σε scan:

1) Ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή Πιστοποιητικό γέννησης ή ιθαγένεια ή διαβατήριο
2)Μια φωτογραφία τύπου διαβατηρίου
3)Κατάθεση 30 ευρώ (στο λογαριασμό που έχει πάνω στην αίτηση ή μέσω paypal)
4)Συμπληρωμένη την αίτηση και υπογεγραμμένη. http://www.western-armenia.eu/WAP/2014/Citizenship_and_identity_application-Inknutyan_yev_Kaghakatsutyan_timoum.pdf
 
Αποστολή: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Πηγή: http://lygeros.org/articles?n=21723&l=gr

Tags: Ελληνικά

Δημοφιλή

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Αρμένικη γενοκτονία - Οθωμανικής προσπάθειας εξόντωσης κάθε μη μουσουλμανικού στοιχείου από την οθωμανική Αυτοκρατορία.