Σύλλογος Ελληνοαρμενικής φιλίας

Η ελληνο-αρμενική φιλία δεν είναι μια ουτοπία, γιατί βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει και τους δυο λαούς. Το θέμα της γενοκτονίας είναι από τα κυρίαρχα και είναι μάλιστα από τον ίδιο θύτη. Υπάρχει όμως και το θέμα του σεισμού που προκάλεσε μια γνήσια αλληλεγγύη. Όταν πριν από 25 χρόνια ο σεισμός πλήγωσε την Αρμενία και τον αρμενικό λαό, αμέσως ο ελληνικός λαός ήρθε να του συμπαρασταθεί και μάλιστα επί του πρακτέου. Δεν πιέστηκε από κανέναν και το έκανε αυθόρμητα, γιατί αυτή η φιλία υπάρχει και μετατράπηκε εκείνη την περίοδο σε συμπόνια. Υπάρχει και πρακτική μαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας, αφού η Αρμενία έκανε ένα δώρο συμβολικό στην Ελλάδα. Είναι ένα Khatchkar, ο πέτρινος σταυρός, που είναι πάντα μοναδικός και αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους αρμενικούς τάφους. Αν συνδυάσουμε αυτά τα γεγονότα και στη συνέχεια την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων το 1996 μπορούμε να καταλάβουμε ότι το κοινό υπόβαθρο είναι πολύ βαθύ. Και αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι είμαστε λαοί που ούτε οι γενοκτονίες, ούτε οι σεισμοί δεν κατάφεραν να μας εξοντώσουν. Δηλαδή, ούτε μια τεχνητή, ούτε μια φυσική καταστροφή δεν κατάφεραν να μας αφανίσουν. Αυτό το σημείο δεν είναι απλώς συμβολικό, γιατί είμαστε μικροί λαοί με μεγάλη ιστορία. Κι έχουμε μάθει ν’ αντιστεκόμαστε στις πιο αντίξοες συνθήκες γιατί ξέρουμε να επιβιώνουμε. Πρέπει όμως να μάθουμε να λειτουργούμε ακόμα πιο συμμαχικά, γιατί έχουμε κοινά σημεία και για το μέλλον μας. Δεν αρκεί ένας θεωρητικός δεσμός όταν υπάρχει ανάγκη. Και αυτή η ανάγκη υπάρχει για τους δυο λαούς που αντιπροσωπεύουν δυο πολιτισμούς που έχουν προσφέρει στην Ανθρωπότητα. Και μάλιστα αυτό το γεγονός είναι η αιτία που δέχτηκαν επιθέσεις από την βαρβαρότητα. Η ελληνο-αρμενική φιλία πρέπει να γίνει μια πράξη που αλλάζει την πραγματικότητα και δημιουργεί νέα δεδομένα. Δυο λαοί που κουβαλούν τέτοιες ιστορίες έχουν γίνει μυθικοί για πολλούς άλλους, διότι αποτελούν με την αντίστασή τους και παράδειγμα προς μίμηση. Διότι δεν είναι μόνο χώρες, αλλά οι συνεχιστές του Ελληνισμού και του Αρμενισμού που δεν έχουν σύνορα.

Νίκος Λυγερός


Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Νεολαία του Εργατικού Κόμματος της Βικτώριας

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Νεολαία του Εργατικού Κόμματος της Βικτώριας.

Ένα ενδιαφέρον ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και κάνει αναφορά στις γενοκτονίες Ασσυρίων και Ποντίων υιοθέτησε η Νεολαία του Εργατικού Κόμματος Βικτώριας, κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου της, που έγινε στη Μελβούρνη 19-20 Αυγούστου.

Στο ψήφισμα που έγινε δεκτό ομόφωνα υποστηρίζεται ότι ξεκινώντας από τον Ράφαελ Λέμκιν που επινόησε τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράφει τη συστηματική και άγρια δολοφονία εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων έως και την ταινία του Χόλιγουντ Η υπόσχεση που κυκλοφόρησε φέτος έχει μεσολαβήσει σημαντική αφύπνιση της παγκόσμιας κοινής γνώμης αναφορικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Στο πνεύμα αυτό η Νεολαία του Εργατικού Κόμματος «καταδικάζει τη Γενοκτονία πάνω από 1,5 εκατ. Χριστιανών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ποντίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και κάθε πράξη γενοκτονίας ως την χείριστη πράξη έλλειψης ανοχής απέναντι σε φυλετικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα.

Καλεί επίσης την Πολιτεία της Βικτώριας και τις κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας να αναγνωρίσουν επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο σύνεδρος Άριελ Ζοχάρ που προώθησε το ψήφισμα εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση για την ομόφωνη στήριξή του και υποστήριξε ότι το ψήφισμα «συμβάλει στην αυξανόμενη πίεση στην τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει τις νόμιμες αποζημιώσεις στους απογόνους των θυμάτων και στην αρμενική κοινότητα, η οποία δεν έχει ακόμα δικαιωθεί».

Η Εθνική Αρμενική Επιτροπή της Αυστραλίας καλωσορίζοντας την απόφαση υποστήριξε ότι «το ψήφισμα αυτό είναι μέρος ενός παλιρροϊκού κύματος αυξανόμενης πίεσης (σ.σ.: προς την Τουρκία) καθώς χώρες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο ζητούν αναγνώριση με ανάλογα ψηφίσματα».

Δείτε (στα αγγλικά) ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος ΕΔΩ.

Tags: Ελληνικά

Δημοφιλή

Newsletter

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας για να μαθαίνετε τα τελευταία νέα

Εισάγετε το email σας:

Αρμένικη γενοκτονία - Οθωμανικής προσπάθειας εξόντωσης κάθε μη μουσουλμανικού στοιχείου από την οθωμανική Αυτοκρατορία.